Hoe houden we Zuid-Limburg bereikbaar tijdens de verbreding van de A2?

Buiten is aannemer Boskalis al begonnen met het voorbereidende werk. In 2025 gaat het echt beginnen: de verbreding van de snelweg A2, tussen de knooppunten Het Vonderen en Kerensheide. Het eerste weekend gaat de weg meteen op slot. Binnen denkt Rijkswaterstaat daarom na over de vraag hoe we Limburg bereikbaar houden. Slim reizen stimuleren is een van de antwoorden.

In de weekenden wordt Limburg druk bezocht door mensen die bijvoorbeeld een dagje in het Designer Outlet Center in Roermond willen doorbrengen. Ook Gaia Zoo in Kerkrade bijvoorbeeld, Mondo Verde in Landgraaf en de diverse stads- en winkelcentra zijn populaire bestemmingen, net als de bungalowparken, campings en B&B’s in het Heuvelland. Al die trekpleisters moeten ook bereikbaar blijven als de werkzaamheden buiten beginnen.

Maar dat is niet de enige uitdaging waar we voor staan. Want ook voor de logistieke sector is de A2 een onmisbare schakel. Daarnaast zijn er heel wat forenzen die dagelijks pendelen tussen Zuid-Limburg en Brainport Eindhoven (ASML). Dat verkeer is van groot economisch belang en moet gewoon doorgaan. Door de week kan dat ook, dankzij 3 versmalde rijstroken in beide richtingen. Tijdens de weekenden is dat lastiger. Er zijn wel omleidingsroutes, maar die kunnen niet alle verkeer aan. Daarom gaan we nu samenwerken met de organisatie Zuid-Limburg Bereikbaar (ZLB).

Goed geïnformeerd op weg

ZLB staat voor efficiënter autogebruik, duurzame mobiliteit en zoals de naam zegt: voor bereikbaarheid. ZLB werkt nauw samen met Midden Limburg Bereikbaar. Ze gaan ons helpen om ervoor te zorgen dat straks iedereen die de weg op gaat, goed geïnformeerd is over de werkzaamheden en de hinder die hiermee gepaard gaat.

Hiervoor trekken we alle registers open. Denk aan websites, nieuwsbrieven, schermen langs wegen en advertenties in kranten, tijdschriften en op radio en tv. We kunnen straks zelfs gericht mensen die regelmatig over de A2 rijden, op hun mobiel berichten laten zien. Ook in het Engels, Frans en Duits natuurlijk.

Spits mijden

Daarnaast gaan we aan de slag met Slim Reizen. Het idee daarvan is dat mensen worden gestimuleerd om de spits te mijden en om andere vormen van vervoer te gebruiken. Denk aan de fiets, aan de bus en de trein. We gaan hiervoor bij werkgevers op bezoek om te kijken of ze thuiswerken kunnen stimuleren of meer flexibele werktijden kunnen invoeren.

Voor de transportsector gaan we onder meer informatieavonden houden om de sector ertoe te bewegen met andere routes en rijtijden te werken. Ook gaan we naar bijvoorbeeld VVV’s, bungalowparken en campings toe, om te kijken wat zij kunnen doen. Zo kun je denken aan een arrangement waarbij bezoekers korting krijgen als ze met het openbaar vervoer komen. Of buiten de weekenden – en dus de wegafsluitingen – om naar het zuiden afreizen.

Ludieke acties

Ook zijn er plannen die nog uitgewerkt moeten worden voor aanvullende acties, met name voor bewoners die de meeste hinder ondervinden. Zij kunnen straks mogelijk een e-bike lenen of fietsstimuleringsapp gebruiken. Dat laatste is een hele mond vol voor een app die punten geeft voor elke kilometer die iemand trapt en daar bijvoorbeeld kortingsacties aan koppelt.

Kortom, we zijn nu al druk bezig om Limburg bereikbaar te houden. In nauw overleg met overheden, omwonenden en bedrijfsleven, maar dat spreekt voor zich.