Ecologische maatregelen

De verbreding heeft ook effect op het watersysteem. Zo verleggen we de Geleenbeek en leggen we een nieuwe faunapassage aan.

Corridor Geleenbeek

Net ten zuiden van de huidige kruising van de Geleenbeek met de A2 en het Julianakanaal creëren we een bypass  voor de Geleenbeek. Dit is een faunapassage waar ook water doorheen gaat. Bij de kruising van het Julianakanaal komt een faunapassage in de vorm van een ecoduiker met een doorlopende oever. Hiermee verbinden we de ecologische omgeving van Echt-Susteren . Daarnaast zorgt deze maatregel er voor dat het overtollige water van de Geleenbeek wordt afgevoerd naar de Maas. De Middelsgraaf, een beek bij Echt-Susteren, moet door de verbreding van de A2 naar het oosten worden verlegd. Hier  sluit hij aan op de Geleenbeek, ter hoogte van de bypass. Tot slot wordt de Molenbeek Echt gevoed met water uit de Geleenbeek via een persleiding. Dit verbetert de waterkwaliteit.

Faunapassage Den Uil

De ecologische oost-west-verbinding faunapassage Den Uil verbindt de Grensmaas met de beekdalen en natuurgebieden bij Susteren en Nieuwstadt. Tussen Graetheide en Guttecoven is één van de weinige onderlangse kruisingen van de A2 mogelijk via de onderdoorgang Den Uil. We vervangen deze onderdoorgang en maken hem geschikt voor diersoorten als de ree, bunzing, hermelijn, das, wezel, boommarter en wilde kat. De onderdoorgang functioneert daarnaast als dwarsverbinding voor (langzaam) verkeer.